in , ,

«Υποθέσεις από το μαύρο ντοσιέ»

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Οσελότος» το νέο βιβλίο του Γιάννη Σταμέλου «Υποθέσεις από το μαύρο ντοσιέ», με υπότιτλο «Ίππασος, Υπατία, Τζορντάνο Μπρούνο, Γαλιλαίος και Άλαν Τιούρινγκ».

Το βιβλίο «Υποθέσεις από το μαύρο ντοσιέ»», είναι ένα θεατρικό έργο σε επτά πράξεις, το οποίο ασχολείται με τις μορφές πέντε ιστορικών προσωπικοτήτων από το χώρο των μαθηματικών. Οι τέσσερεις είχαν άδικο θάνατο, ενώ ο πέμπτος, ο Γαλιλαίος, είχε τη γνωστή δίκη, στην οποία αναγκάστηκε να αποκηρύξει τις απόψεις του για να γλιτώσει την πυρά της Ιεράς Εξέτασης.

Ο Ίππασος ο Μεταπόντιος, η Υπατία, ο Τζορντάνο Μπρούνο, ο Γαλιλαίος και ο Άλαν Τιούρινγκ περνάνε από τη σκηνή για να αναπτύξουν τη δική του ο καθένας ιστορία, σε μια υποθετική συνάντηση, που διαδραματίζεται, ποιητική αδεία, στον άλλο κόσμο.

27-10-stamelos-vivlio-afΗ τραγική κατάληξη των μεγάλων μορφών από την ιστορία της επιστήμης, που εδώ παρουσιάζονται επί σκηνής, διδάσκει, όπως οφείλει να κάνει κάθε θεατρική πράξη, εκτός από το προσωπικό δράμα καθενός από τους ήρωες, και τον τρόπο που πηγαίνει η επιστήμη μπροστά. Η θυσία και η αναγνώριση κατόπιν εορτής δεν είναι σπάνιο φαινόμενο για τους ανθρώπους της επιστήμης. Το παράδειγμά τους θα πρέπει να διδάσκει και ο ανθρώπινος πολιτισμός να τους αναγνωρίσει τα όσα τους οφείλει. Να τους εκφράσει την ευγνωμοσύνη, έστω και καθυστερημένα, όπως είχε το θάρρος να κάνει η καθολική εκκλησία με τις περιπτώσεις των Τζ. Μπρούνο και Γαλιλαίο πρόσφατα.

Η ιστορία τους διδάσκει ακόμα του τι σημαίνει να είσαι πολύ μπροστά από την εποχή σου. Τι σημαίνει να δημοσιοποιείς απόψεις που θίγουν τους ασκούντες, με κάθε τρόπο, την εξουσία της εποχής τους. Και ακόμα που μπορεί να οδηγήσει η απαξίωση της προσωπικότητας ενός ανθρώπου για τις προσωπικές του επιλογές.

Το βιβλίο ασχολείται με πέντε μαθηματικούς. Ο καθένας είναι μια ξεχωριστή περίπτωση. Τα μαθηματικά και οι μαθηματικοί ασφαλώς και δεν είναι ο μόνος κλάδος της επιστήμης που συνεισέφερε στο θυσιαστήριο της επιστήμης. Οι περιπτώσεις των ηρώων του βιβλίου είναι χαρακτηριστικές.

Ο Γιάννης Σταμέλος είναι μαθηματικός και διδάσκει μαθηματικά στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Σήμερα υπηρετεί σε σχολείο του Αγίου Νικολάου.

Το βιβλίο του αυτό είναι σχήματος 21χ14, αποτελείται από 124 σελίδες και είναι το δωδέκατο του συγγραφέα.