in , , , , ,

Υπο……όλα στο Λασίθι

Ερώτηση του Βουλευτή Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Κωστή Δερμιτζάκη προς τον Υπουργό Εργασίας σχετικά με την υποστελέχωση της Επιθεώρησης Εργασίας στην Π. Ε. Λασιθίου.

Μια από τις σημαντικότερες επιλογές της πολιτικής των μνημονίων που ασκούνται τα τελευταία τέσσερα χρόνια στη χώρα είναι η διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Δεκάδες νόμοι στέρησαν δικαιώματα των εργαζομένων, κατακτημένα με αγώνες και δημιούργησαν συνθήκες εργασίας τριτοκοσμικές.

​Στην Π. Ε. Λασιθίου ο κύριος κλάδος μισθωτής εργασίας είναι ο σχετιζόμενος με τον τουρισμό με βασικό χαρακτηριστικό του την εποχικότητα της απασχόλησης. Με την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και συμπίεσης του εργασιακού «κόστους» έχουμε εισέλθει σε ένα φαύλο κύκλο διαρκούς επιδείνωσης καθώς η έλλειψη κανόνων και ελέγχων σε συνδυασμό με την υψηλή ανεργία έχει καταστήσει την επιδείνωση των όρων εργασίας στοιχείο ενός κακώς εννοούμενου «ανταγωνισμού» μεταξύ πολλών επιχειρήσεων.

​Οι Ξενοδοχοϋπάλληλοι της Ιεράπετρας δεν καλύπτονται από συλλογική σύμβαση μετά την άρνηση των εργοδοτών που «αξιοποίησαν» τη μνημονιακή δυνατότητα. Στον Άγιο Νικόλαο ολόκληρο ξενοδοχείο λειτουργούσε στο κέντρο της πόλης χωρίς άδεια και με 17 αδήλωτους εργαζόμενους. Οι καταγγελίες για ωράρια 12 και 16 ωρών και για πλαστές συμβάσεις γίνονται συχνά στο Εργατικό Κέντρο Λασιθίου. Ακόμα και το σύστημα «Εργάνη» του Υπουργείου Εργασίας διαπίστωσε αύξηση της ανασφάλιστης εργασίας στην Π. Ε. Λασιθίου.

​Η ουσιαστική απουσία συνεχών ελέγχων, λόγω της πλήρους αποδυνάμωσης του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας στην περιοχή μας έχει καλλιεργήσει κλίμα πλήρους απορρύθμισης των όρων και κανόνων εργασίας. Για ολόκληρη την Π. Ε. Λασιθίου με τις διάσπαρτες τουριστικές μονάδες, στην Επιθεώρηση Εργασίας σήμερα υπηρετούν μόλις ένας ελεγκτής και μια διοικητική υπάλληλος. Ταυτόχρονα η έλλειψη Προϊσταμένου της Υπηρεσίας δημιουργεί γραφειοκρατικές 
δυσλειτουργίες. Όλα αυτά έχουν σαν συνέπεια, εκτός από την ασυδοσία στην εφαρμογή των όποιων ρυθμίσεων έχουν απομείνει, και την τεράστια απώλεια εσόδων από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Ουσιαστικά δηλαδή την διευκόλυνση της μεταφοράς δημόσιων εσόδων και εργατικού εισοδήματος στα χέρια λίγων. Και όλα αυτά με το πρόσχημα της περιστολής κρατικών δαπανών.

​Επειδή η ουσιαστική έλλειψη ελέγχων επιδεινώνει την ήδη κακή κατάσταση στις εργασιακές σχέσεις και ιδίως στο χώρο του τουρισμού.

Επειδή η απώλεια εσόδων είναι πολλαπλάσια από το κόστος στελέχωσης της Επιθεώρησης Εργασίας.

​Επειδή η αδιαφορία για την υποστελέχωση της Επιθεώρησης Εργασίας καλλιεργεί την εντύπωση τόσο στους εργαζόμενους όσο και στους εργοδότες ότι η κατάργηση των όποιων ρυθμίσεων είναι κρατική πολιτική

​Ερωτάται ο κ. Υπουργός

– προτίθεται να στελεχώσει άμεσα και επαρκώς την Επιθεώρηση Εργασίας στην Π. Ε. Λασιθίου;

​ Ο ερωτών Βουλευτής

Κωνσταντίνος Δερμιτζάκης