ΦΕΣΤΙΒΑΛΙΚΕΣ και άλλες διευκρινήσεις. Από Στέλιο Αδαμάκη (ΣΑ).

ΦΕΣΤΙΒΑΛΙΚΕΣ και άλλες διευκρινήσεις. Από Στέλιο Αδαμάκη (ΣΑ).
 30-5-europlan-154x53 24-10-zaxarias-anim-114x53 7-11-lift-anim-139x50 11-11-karnagio-73x40 animx130-bueno 30-10-darts-brok-anim
Υπέροχα. Επιτέλους, εκφράσθηκε ενδιαφέρον! Έστω ανέλπιστα ανορθόδοξα.
Χαίρομαι που υπήρξαν για ΠΡΩΤΗ φορά σχόλια έστω εκτός θέματος σε πρόταση την οποία γραπτώς γνωστοποιώ και απευθύνω αυτά τα τελευταία χρόνια. Ιστορική η στιγμή!

Ευχαριστώ τον Θάνο Κορομπύλια που μου δανείζει και στο φέισμπουκ τη φωνή του διότι εγώ δεν διαθέτω σελίδα δική μου.
Θα ξεκινήσω από την υπογραφή του άρθρου με τα αρχικά και όχι το όνομά μου.
Στις πολλές ιδέες που δημόσια υποβάλλω και υποστηρίζω, το κάνω συχνότατα με αρχικά ή ψευδώνυμο. 
Θεωρώ ότι εφόσον δεν εκφράζομαι απαξιωτικά για κάποιον ή κάτι, σημασία έχει το περιεχόμενό της ιδέας και όχι από ποιόν προέρχεται. Αποφεύγω ταυτόχρονα τη δημοσιότητα καθώς ΔΕΝ επιδιώκω προβολή και δόξα.
 
Και αφού αυτό έγινε σίγουρα κατανοητό και σας ευχαριστώ, προχωράω στο επόμενο.
Περί Παιδικού Φεστιβάλ και πρόθεσής μου. 
Μακριά από μένα η σκέψη να το απαξιώσω. Αντίθετα, το ανέφερα ενισχυντικά, σαν μοναδικό και φωτεινό παράδειγμα, με το χαρακτηρισμό ΑΞΙΟΛΟΓΟΤΑΤΟ. Απορώ διότι αν και οφθαλμοφανές στο κείμενο, ένας μόνο σχολιαστής το είδε. 
Το περί “τοπικού ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ενδιαφέροντος” και το διευκρινίζω για όσους στο σχόλιό τους ξιφούλκησαν, αν και καταλαβαίνω ότι οδηγήθηκαν σε αυτή την αντίδραση από αγάπη για τον τόπο αλλά και πάθος για την πρωτοβουλία τους, αφορούσε το ενδιαφέρον και την προσέλευση κόσμου, επισκεπτών από ΑΛΛΕΣ περιοχές.
 Ένα από τα δύο σκέλη που με απασχολούν, -εκτός από το ΑΞΙΈΠΑΙΝΟ-ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΟ-ΤΕΡΑΣΤΙΑΣ ΑΞΙΑΣ σημείο ενημέρωση, καλλιέργεια, διάπλαση ψυχών- είναι (και συμπληρωματικά επιθυμώ-επιδιώκω στις ιδέες μου) η προσέλευση ΚΑΙ από άλλα μέρη επισκεπτών.
Σχολιάζων με δικαιώνει,  επισημαίνοντας ότι πάντα υπάρχει σίγουρα, μετά πέντε χρόνια οργάνωσης (και ενηλικίωσης θα πω εγώ) θέμα προβολής του φεστιβάλ ευρύτερα, κάτι που θα πρέπει να εξετασθεί απο αρμόδιους και ειδικούς. Μήπως χρέος μας είναι, δικό μας και κυρίως των οργανωτών να το επιδιώξουμε, πέρα από τον θαυμαστό εκείνων κόπο, σε συνεργασία με το Δήμο και τα ΜΜΕ;
Θα έπρεπε, άποψη προσωπική, το Φεστιβάλ εκτός από το να αποσπάει το γενικό σεβασμό, να γίνει γιατί όχι και πόλος έλξης και φάρος εκκόλαψης οικονομικής ανάκαμψης, μαζί με άλλα, για την πόλη, το Δήμο. 
Αν διαπιστώνεται ότι στην Κρήτη ο Άγιος Νικόλαος αρχίζει πλέον να ταυτίζεται με το χαρακτηρισμό Α.Ν = η πόλη του Παιδικού Φεστιβάλ, αν σημειώνεται και αύξηση αφίξεων, διανυκτερεύσεων, πταίω εγώ που δεν το έχω αντιληφθεί και δεν το έλαβα υπόψη στο γραπτό μου. Θα ζητήσω τότε ταπεινά ΣΥΓΝΩΜΗ για το ανακριβές δεύτερο σκέλος, της προσέλευσης. Αν όμως δεν παρατηρούνται ακόμη μαζικές επισκέψεις, θεωρώ ότι δικαιώνομαι στο χαρακτηρισμό μου, (και πιστέψτε με, λυπάμαι) πως είναι “ΤΟΠΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ενδιαφέροντος” το Π.Φ όσον αφορά το κοινό του, δηλαδή αραιά και που και κάποιος απ’ έξω, αυτό σημαίνει η λεξη “περισσότερο”.
 Επιβάλλεται φυσικά να προσπαθήσουμε να αλλάξει, να το καταστήσουμε ευρέως γνωστό στους απανταχού γονείς. 
Πάντως εκτιμώ και χαίρομαι που ήδη όλα τα παιδάκια του κτηρίου όπου διαμένω το τιμούν με την παρουσία τους. Και να υπενθυμήσω οτι πριν τρία χρόνια είχα προτείνει και ΕΓΩ υλικό για να εμπλουτισθεί το Π.Φ, ως ένδειξη της εκτίμησής μου.
Άρα έληξε και αυτό, είμαστε ΟΛΟΙ σύμμαχοι σε παρόμοιες ευτυχείς και εμπνευσμένες πρωτοβουλίες. 
Εποικοδομητικές ας θεωρηθούν οι παρατηρήσεις μου και οχι άσκηση κριτικής ή πολεμικής.
 
Μήπως τώρα να ασχοληθούμε και με την ουσία;
 Περιμένω με τη σειρά μου από τους σχολιαστές αλλά και από πολλούυυς άλλους ευαισθητοποιημένους πολίτες να εκφράσουν άποψη για όσα ο Σ.Α (επιμονή στα αρχικά!) έχει προτείνει στον άκρως συμπαθή και ΑΞΙΟΛΟΓΟΤΑΤΟ Δήμο μας. 
Να ενώσουν τη φωνή τους μαζί μας, αν βλέπουν ότι έτσι ριζικά θα αλλάξει, αισθητικά και αναπτυξιακά, η σημερινή κατάσταση. Και να προτείνουν και άλλα τόσα, να πνίξουμε με τσουνάμι καινοτόμων ιδεών και να κάνουμε να παραληρεί ευτυχισμένα η δημοτική αρχή και κάθε αρμόδιος, για τη βοήθεια από τη γόνιμη φαντασία μας (λέμε πότε πότε και μία υπερβολή για να γελάσει το χειλάκι μας).
Θα σας κουράσω αλλά ας δούμε λίγες από τη δωδεκάδα ιδεών που έχουν προταθεί. Φαντασθείτε τα παρακάτω υλοποιημένα, ανώφελο να τσιμπηθείτε, είναι όλα άκρως εφικτά και όχι όνειρο. 
Έχουν να κάνουν με ιστορία, μυθολογία, τέχνη, πολιτισμό. Και έμμεσα και άμεσα φέρνουν οικονομική ανάπτυξη! Στη φιλοσοφική γραμμή βαδίζοντας πάντα των όσων ΚΑΙ εσείς, εύγε, δημιουργείτε.
Θα αρχίσω από τα πιό απλά, τοποθετώντας τον πήχη ολοένα και πιό ψηλά. Ναι, Άλτιους, Φόρτιους, Σίτιους.
Το γεφυράκι στη λίμνη. Στις επτά συν επτά κάτω οπές του, να τοποθετηθούν ζαρντινιέρες με κατακόκκινα γεράνια, να γίνει ολάνθιστο. Έχουν βρεθεί χορηγοί.
Στην προβλήτα Βίντσι(;), να τοποθετηθεί το πρώτο και μοναδικό μεγάλο κλασικό ρολόι-έργο τέχνης της πόλης (και σε άλλες κοινότητες αντίστοιχα; ), να δεσπόζει σε όλη την περιοχή, σε γλυπτό με τον προστάτη του εμπορίου Ερμή, με το ρολόι στο κηρύκειό του. Έχει βρεθεί τρόπος χρηματοδότησης. 
Σε κάθε χωριό του Δήμου, πινακίδες πολύγλωσσες και καλαίσθητες που με από μία ευκολομνημόνευτη φράση θα διηγούνται τα πάντα για μας: 
Διαθέτουμε 30 χμ όμορφων ακτών. Δροσισθείτε σ’ αυτές. 
Έχουμε 28.000 ευγενικούς κατοίκους. Γνωρίστε τους.
500 τόνους παραγωγή λάδι. Γευθείτε το.
Χ λίτρα ρακής. Ευθυμείστε μαζί της.
Χ δωμάτια ξενοδοχείων, πανσιόν και καταλυμάτων. Κοιμηθείτε σ’ αυτά. 
Χ μονές και εκκλησίες. Επισκεφθείτε τις.
Χ καταστήματα. Κάντε τις αγορές σας.
Ναι, ζωντανά ο τόπος μας στα μάτια όλων! 
Όλη η πόλη και πολλές κοινότητες, να γίνονται καθε χρόνο μία προσωρινή γκαλερί Τέχνης. Σε κάθε κατάστημα, ένα αντίγραφο πίνακα, παραλλαγές σε ένα θέμα, όπως οργανώθηκε ήδη με την Ευρώπη και το Δία, αποτυχημένα, στον Α.Ν. Το κάνει τώρα το Παρίσι, μετά από μας!
Γύρω από το γλυπτό Κούνδουρου-Σωτηριάδη της Αρπαγής της Ευρώπης, δημιουργία ανοιχτού μουσείου με αντίγραφα πινάκων Ρέμπραντ, Ρούμπενς, Τιτσιάνο, Ελ Γκρέκο για το ίδιο θέμα. Κινητή έκθεση, να μετακινείται κάθε τόσο και σε χωριά μας.
Στη Νεάπολη, στα πλαίσια της εκεί προσπάθειας ανάπτυξης θρησκευτικού τουρισμού. Δώδεκα έργα μεγάλων διαστάσεων, θαύματα του Ιησού, να τοποθετηθούν στην κεντρική πλατεία, σαν πόλος έλξης, για ομορφιά και περισυλλογή. Και δίπλα έκθεση προσωρινή, δεύτερος πόλος, με αντίγραφα θεμάτων φιλοσοφικών-θρησκευτικών, διαφορετικών καθε φορά. Εύκολο στη συνέχεια να στρέψουμε τους επισκέπτες σε κοντινά μνημεία-θησαυρούς μας. 
Ένα φεστιβάλ Οίνου. Για τρία-τέσσερα συνεχή Σ/Κ. Με χορωδίες που θα τραγουδούν τραγούδια του κρασιού στους δρόμους. Με πλοιαράκια για δοκιμή εκεί μέσα των νέκταρ και απόλαυση της από θάλασσα εικόνας σε πήγαιν’ έλα, ή συναυλία από όμορφο ψαράδικο καΐκι δίπλα στην παραλία ή στη λίμνη. Και χίλια δυό άλλα καλούδια κι εκδηλωσεις. 
Που θα μεταφέρονται κάποια από αυτά και σε άλλες κοινότητές μας. Με παντού συνθήματα ή και με κρητική έκφραση και επίτηδες ανορθόγραφα, σε μπλούζες κι’ αντικείμενα, για έσοδα. 
ΟΙΝ’Ομορφος ο δημος μας…
 Και τέλος το ΤΕΡΑΣΤΙΟ έργο, για το οποίο έχουμε πάρει την έγγραφη ενθαρρυντική σύμφωνη γνώμη (αλλά μέχρι εκεί και μόνο!), από το περιβάλλον της κύπριας Επιτρόπου Πολιτισμού, από το υπουργείο Πολιτισμού, από καθηγητές του Πολυτεχνείου Κρήτης, από Περιφέρεια και Αντιπεριφέρεια Κρήτης, από τους ηγέτες των τριών με λήγουσα σε λίγο θητεία παρατάξεων του Δήμου Αγίου Νικολάου, με χαρακτηριστική στη συνέχεια αδράνεια όλων. Τους οποίους προσπαθούμε να κινητοποιήσουμε…
Ασφαλώς θα έχετε διαβάσει στον τύπο ή ακούσει στο ραδιόφωνο το σχέδιο και θα το έχετε συζητήσει μεταξύ σας εφόσον ενδιαφέρεστε όλοι για το καλό του τόπου μας.
Να μετατρέψουμε δηλαδή την πόλη του Α. Νικολάου αλλά και τη Νεάπολη, την Κριτσά, την Ελούντα, σε τόπους όπου θα εκτίθεται μέσω της Τέχνης σε ενότητες η ντόπια ιστορία μας και μυθολογία μας με σύνθημα “περπατήστε σε 3.000 χρόνια τοπικής ιστορίας και μυθολογίας μας”. Μοναδικός δήμος σε όλη την Ελλάδα, προσφέρεται για εφαρμογή καταπληκτικά το μέγεθος, η θέση και τα πολιτιστικά στοιχεία του.
Υπάρχουν κάποιες επιπλέον ιδέες (ένα λίαν ενδιαφέρον κλειστό μουσείο ξεχωριστό στην Ελλάδα το οποίο εντάσσεται στα κοινοτικά προγράμματα για χρηματοδότηση, μία μασκώτ σήμα κατατεθέν του Δήμου, μία “έκφραση” για πανελλήνια χρήση, μία “εκμετάλλευση” αρκετών δρόμων μας με ξεχωριστό τρόπο) μη λεπτομερώς ανακοινώσιμες προς το παρόν, ώστε να αποφύγουμε πονηρούς μιμητές-κιβδηλοποιούς.
Αυτά και μόνο, ελπίζω να αρκούν…
Να καταλήξω απευθυνόμενος με συμπάθεια στο σχολιαστή σας περί κάλυψης πίσω από ανωνυμία, με την ευχή να έχει την τύχη να διαβάζει πάντα πολλούς ανώνυμους με παρόμοιο πλούτο ιδεών και πολυποίκιλη ανιδιοτελή προσφορά…
Φιλικά,  
ΣΤΕΛΙΟΣ ΑΔΑΜΑΚΗΣ
anim-v-mathisi_250  30-3-kotsov-200 11-6-foroepilisis-104x50 4-11-geseex50
 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

29-8-fpa-400-ban