in , , , , ,

ΦΡΑΡΟ Νεάπολης, Έχουμε Πάπα. Σοφία, διαθέτουμε;

σπάνια εικόνα του Πάπα σε γκραβούρα
Αγαπητοί αναγνώστες, 
Πριν λίγες ημέρες σας ανακοινώσαμε την ανάληψη μιας προσπάθειας στο εξωτερικό για να τραβήξουμε την προσοχή για προβολή αλλά και βοήθεια για αναστήλωση της καθολικής μονής του Αγίου Αντωνίου, γνωστού ως Φραρό, στην περιοχή της Νεάπολης. 

Ιδού η επιστολή την οποία μόλις απευθύναμε σε γνωστούς μας εκκλησιαστικούς γαλλικούς κύκλους οι οποίοι με τη σειρά τους θα μπορούσαν να κινητοποιήσουν ανώτερα εκκλησιαστικά δικά τους κλιμάκια για να επιδείξουν ενδιαφέρον για το ιστορικό μοναστήρι μας.
“Κύριοι, 
Το έτος 1339 μ.Χ σε ορθόδοξο χριστιανικό έδαφος, στην ελληνική νήσο της Κρήτης, στην ανατολική της πλευρά, στον τότε οικισμό Καρέ, σημερινή περιοχή Νεάπολης Λασιθίου, γεννήθηκε ο Πέτρος Φιλάρετος ή Φίλαργος.
Σε ηλικία 9 ετών έμεινε ορφανός και αναγκάσθηκε να επαιτεί για να επιβιώσει. 
Τον περιέθαλψε μοναχός από την καθολική μονή του Αγίου Αντωνίου, τοπικά γνωστή με το όνομα Φραρό, από το όνομα των ιδρυτών, του μοναχικού τάγματος των Φρερ Φρανσισκέν Μινέρ.
Στάλθηκε λόγω της εξυπνάδας και επιμέλειάς του στην αρχή στο Ηράκλειο (Κάντια) και μετά στην Ιταλία και από εκεί στην Οξφόρδη και στο Παρίσι για να ολοκληρώσει τις σπουδές του.
Χρίσθηκε επίσκοπος σε πόλεις της βορείου Ιταλίας και στη συνέχεια Καρδινάλιος.
Γνωστός για τις αρετές του ως φιλομαθής και πράος.
Έζησε την ταραγμένη και δραματική για τη δυτική εκκλησία περίοδο της διάσπασής της, με δύο ταυτόχρονα Πάπες, ένα στη γαλλική Αβινιόν και ένα στη Ρώμη, με αλληλοκατηγορίες και αμοιβαίους αφορισμούς.
Πρωταγωνίσθησε στη σύγκλιση της συνόδου της Πίζας το 1409, όπου και ανακηρύχθηκε με το όνομα Αλέξανδρος V, Πάπας μίας ενοποιημένης πλέον Καθολικής εκκλησίας, αν και χωρίς άμεση πρακτική επίλυση του προβλήματος.
Ενθρονίσθηκε τις 7 Ιουλίου 1409, ακριβώς πριν 605 χρόνια.
Έζησε ένα ακόμα έτος, πέθανε το 1410 στη Βολωνία (Μπολόνια) της Ιταλίας όπου και ετάφη στη Βασιλική του Αγίου Φραγκίσκου.
Τα ερείπια της καθολικής μονής του Αγίου Αντωνίου-Φραρό απ’ όπου ο Πάπας Αλέξανδρος V ξεκίνησε, διασώζονται πάντα, στην όμορφη και ενδιαφέρουσα Νεάπολη Λασιθίου Κρήτης. 
Θα τονίσουμε ότι ο τοπικός Δήμος και η εκεί Επισκοπή, καταβάλλουν φιλότιμες προσπάθειες για την ανάδειξη των θρησκευτικών θησαυρών της περιοχής. 
Πιστεύουμε ότι δοθείσης της σημασίας για τη Χριστιανική Καθολική Εκκλησία αυτών των άκρως ιστορικών στιγμών, σε μία τώρα αποφασιστική επίσης καμπή για το παρόν και το μέλλον της Ελλάδος λόγω της οξείας κρίσης που μας μαστίζει, το ενδιαφέρον σας θα μπορούσε να αποτελέσει για μας μία πολύτιμη χείρα βοηθείας και ελπίδας.
Θεωρούμε ότι η παράδοση, η ιστορία, ο πολιτισμός, συνιστούν στοιχεία απόλυτα σημαντικά που βοηθούν ένα λαό να ξαναζήσει τα όνειρα του, στην καθημερινή του ζωή και μάλιστα μέσα από τις πλέον ευγενείς χριστιανικές αξίες.
Η παρουσία σας και η βοήθειά σας, θα δημιουργήσουν μία ακόμη ευκαιρία προσέγγισης των δύο εκκλησιών, των πληθυσμών, για μια συνεργασία, ένα διάλογο, μία επίδειξη αλληλεγγύης.
Από πλευράς Καθολικής Εκκλησίας, θα επιθυμούσαμε τη βοήθεια επιφανών εκκλησιαστικών ιστορικών σας με τα στοιχεία που διαθέτετε για το μικρό ορφανό κρητικόπουλο που έγινε Πάπας. 
Μία τεχνική επίσης βοήθεια, απο αρχιτέκτονές σας, ειδικούς σε μονές Φραγκισκανών μοναχών, μεσαίωνα και αναγέννησης
Και τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, τη βοήθειά σας και ενδεχόμενα οικονομική συμμετοχή σας στην προσπάθεια μερικής τουλάχιστον αναστύλωσης της μονής, εξαιρετική ιστορική μαρτυρία της εποχής της.  
Με ένα στη συνέχεια κοινό πανηγυρικό εορτασμό άπαξ του έτους; 
Για την προώθηση των πνευματικών παγκόσμιων, ανθρώπινων αξιών”.
Αυτά αγαπητοί. 
Ας ελπίσουμε σε ανταπόκριση. Την οποία φυσικά δεν υπόσχομαι και δεν εγγυώμαι, δεν είμαι πολιτικός ή εκκλησιαστικός άρχων. 
Να προτείνω και κάτι ακόμη.
Γιατί, ΑΜΕΣΑ, οι Νεαπολίτες, κυρίως: πολίτες, εκκλησιαστικοί, πολιτικοί, εκπαιδευτικοί, ιστορικοί, τεχνικοί, καλλιτέχνες, δεν δημιουργείτε μία “Κίνηση προώθησης του Φραρό”;
Για ένα εξάμηνο, αν δεν υπάρξει θετική εξέλιξη να διαλυθεί αμέσως η κίνηση, μη διαιωνίζεται μάταια. 
Αν πετύχει η πρώτη προσπάθεια, γιατί να μην υπάρξει επαφή και με τη Μπολόνια, όπου ετάφη ο Αλέξανδρος; Για τριεθνές ενδιαφέρον (όπως εύστοχα σκέφτηκε και μου έγραψε συντοπίτης σας).
Θα απαιτηθούν επίσης ενέργειες και στο Υπουργείο Πολιτισμού…
Με αρμόδια για τις επαφές στο εξωτερικό και στο εσωτερικό μία ευγενή “Τρόικα”, δηλαδή ένας εκπρόσωπος του Δήμου, ένας της Εκκλησίας και ένας ανεξάρτητος δημότης με αγάπη και γνώσεις για ιστορία και τέχνη και με λέγειν, ικανός στις δημόσιες σχέσεις, ίσως μηχανικός ή αρχιτέκτων. 
Θα μπορούσε να σας βοηθήσει πέρα απο τους τρεις και ο υπογράφων, είμαι στη Γαλλία, έχω σπουδάσει και αποκτήσει πτυχίο ακριβώς στη Μπολόνια της Ιταλίας, γνωρίζω άπταιστα και τις δύο γλώσσες αλλά και τις νοοτροπίες… 
Νεαπολίτες, ιδού το Φραρό, ιδού και το άλμα. Στα χέρια σας η τύχη του (σας). 
HABEMUS PAPAM. Έχουμε Πάπα. 
SAPIENTIA, σοφία, διαθέτουμε;
Φιλικά, 
Στέλιος Αδαμάκης