in , , , , ,

Χατζημαρκάκης: Τα χημικά πρέπει να γίνουν υπόθεση της Ε.Ε.

Ο Πρόεδρος των Ελλήνων Ευρωπαίων Πολιτών Γιώργος Χατζημαρκάκης, με αφορμή τις εξελίξεις για την καταστροφή των χημικών στη Μεσόγειο, έκανε την ακόλουθη δήλωση:


“Δεν υπάρχει καμία θετική εξέλιξη σε σχέση με το ξεκάθαρο αίτημα που έχει διατυπώσει η κοινωνία της Κρήτης κι έχουμε ζητήσει επανειλημμένα και με τον πιο επίσημο τρόπο. Δυστυχώς, όσα μαθαίνουμε από τη δημοσιότητα δεν λύνουν το πρόβλημα και οι απαντήσεις που δίνει και πάλι ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων είναι στην ίδια κατεύθυνση με όσα με είχαν πληροφορήσει τον περασμένο Απρίλιο κατά την επίσκεψή μου στη Χάγη. 

Κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει πως δεν θα υπάρξουν παρενέργειες από τη διαδικασία της υδρόλυσης στη θάλασσα. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: Η υδρόλυση δεν πρέπει να γίνει στη Μεσόγειο, αλλά στον Ατλαντικό. 

Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό θέμα πλέον και αυτό που απαιτείται, έστω και την τελευταία στιγμή, είναι, σε πολιτικό επίπεδο και στα πλαίσια της προεδρίας της Ε.Ε, οι Πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Ιταλίας να συνεργαστούν, προκειμένου να ζητήσουν από τις ΗΠΑ και τους αρμόδιους Οργανισμούς να αλλάξει η απόφαση”, δήλωσε ο κ. Χατζημαρκάκης. 


Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Απρίλιο ο κ. Χατζημαρκάκης είχε συναντηθεί στη Χάγη με εκπροσώπους του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, μεταφέροντας την αγωνία και την αντίδραση των κατοίκων και των φορέων της Κρήτης, ενημερώνοντας για την κινητοποίηση που έγινε στο Αρκάδι και για το ψήφισμα που εγκρίθηκε και δημοσιοποιήθηκε, εκφράζοντας τη βούληση της κρητικής κοινωνίας να αποτραπεί μια ενέργεια που εγκυμονεί κινδύνους για τη Μεσόγειο. 

Προγενέστερα, είχε ενημερώσει σχετικά, την Ύπατη εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφαλείας κα Κάθριν Άστον αλλά και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σουλτζ, μεταφέροντας το ψήφισμα των φορέων ενώ είναι γνωστή η ακτιβιστική ενέργεια που είχε προηγηθεί από τον ίδιο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τη μάσκα χημικών.